نصرالله فرهمند مدیرعامل مؤسسه فرهنگی عمره سعادت در گفت و گویی با حج نیوز در روزهای پایانی اجرای عملیات عمره جاری، دستاوردها و موفقیت های این عملیات را اینگونه توصیف کرد:
با توجه به سوابق موجود در سالهای گذشته علی رغم نبود محدودیتهای فعلی همچون تشدید تحریمها تخریب هتلهای مدینه و مسائل ارزی، تعدادی از افراد اولویتهای اعلام شده و ثبت نامی از اعزام بازماندند. در سالجاری چه تدابیری برای عدم تکرار موضوع اندیشیده بوده اید آیا چنین اتفاقی رخ داد؟
به لطف خداوند منان و با تدبیر ریاست محترم سازمان از رهگذر گفتگو و مذاکره با مقامات عربستانی و نیز برنامهریزیهای انجام شده آغاز و پایان عمره بر خلاف سالهای گذشته براساس نظم و طبق برنامه پیش بینی به پیش رفت و توانستیم آخرین ویزای عمرهگزاران ایرانی را دریافت کنیم. در سال گذشته اتفاق بی سابقهای رخداد و آن اینکه حدود 11 هزار زائر ثبتنام شده از اعزام بازماندند، اما امسال برخلاف گذشته همه زائران ثبتنام شده طبق برنامه به سرزمین وحی اعزام شدند و مابقی نیز طبق برنامه راهی مکه و مدینه میشوند. بطور نمونه ما در سال گذشته نتوانستیم طبق برنامه حرکت بکنیم اما امسال همه چیز طبق برنامه بود. درعمره 92-91 شروع عملیات در تاریخ اعلام شده بدون هیچگونه وقفه و کنسل شدن پروازهای برنامهریزی شده در ابتدای عملیات عمره آغاز شد که در سنوات گذشته عموماً برنامههای اعلام شده به دلیل عدم هماهنگیهای لازم بین سازمانهای کشور مقصد، در ابتدای عملیات دستخوش تغییر میگردید. لازم به یادآوری است ویزای تمام زائرین عمره 92-91 تا مورخ 09/04/92 دریافت شده و در سالجاری هیچگونه مشکلی پیرامون دریافت ویزا و یا کنسل شدن گروههای اعلام شده وجود ندارد.
مهمترین تفاوتهای عملیات عمره سالجاری 92-91 را با سالهای گذشته از بعد کمی و کیفی با توجه به محدودیتهای ارزی و تحریمها را چه میدانید و در مجموع کل عملیات را چگونه ارزیابی میکنید؟
در عمره 92-91 در خدمات حمل و نقل درون شهری و زیارت دوره با استفاده از اتوبوسهای جدید شرکتهای نقل الجماعی برای حمل و نقل بین شهری و استفاده از اتوبوسهای 2013 شرکت رواحل در حمل و نقل زیارت دوره و حمل و نقل درون شهری به عنوان خدمات بسیار مناسب استفاده گردید.
در بخش اسکان از بهترین هتلهای منطقه عزیزیه برای زائرین استفاده شد.
در بخش تغذیه و تدارکات از بهترین مواد ایرانی و خارجی و میوههای ایرانی بر سر سفره زائرین استفاده گردید.
آیا در زمینه پرداخت مطالبات شرکتهای سعودی طرف قرارداد در زمینههای خدمات و مسکن و انجام تعهدات ارزی با توجه به شرایط منطقه و تحریمها مشکلات وجود داشته است؟
به لطف خداوند منان برای اولین بار در ماه مبارک رمضان 91 عملیات عمره 92-91 در عربستان با شرکتهای سعودی تسویه حساب گردید و از همان تاریخ مذاکرات عمره 92-91 آغاز گردید و در راستای همین سیاست نیز برای اولین بار در موسم حج 91 قراردادهای عمره 92-91 با شرکت های سعودی قطعی گردید.
با توجه به عملیات توسعه حرمین شریفین و نیز تورم موجود در عرصه جهانی، تأمین مسکن زائران در عمره 92-91 شاید یکی از موارد بحرانی و موانع اساسی بشمار میرفت، چگونه و با چه تدابیری بر این مسأله غلبه و آنرا مدیریت نمودهاید؟
با توجه به موضوع بحران کمبود مسکن در مدینه منوره بدلیل توسعه اطراف مسجدالنبی و تخریب منطقه شرق و غرب حرم و وضع قوانین جدید برای شرکتهای سعودی که درخواست مسکن در مدینه را افزایش میداد و عملاً با کمبود هتل در مدینه منوره این امر به عنوان یک بحران در حج و عمره تبدیل شده بود. فلذا با توجه به برنامهریزی و ارزیابی امور توسط کارشناسان سازمان حج و زیارت در بخش حج و عمره باعث شد با انعقاد قرارداد در حج نه تنها در این بحران هیچگونه افزایش قیمتی نداشته باشیم بلکه در بعضی از هتلها کاهش قیمت نیز داشتهایم و این خود یک موفقیت بزرگ برای عملیات عمره سال 92-91 بوده است.
آیا مشکل تهیه ارز و انتقال آن، تهیه مسکن و روابط دو طرف و وضعیت حاکم بر منطقه بر روند عملیات عمره زائران ایرانی در سالجاری تأثیر ذاشته است؟
خیر، با توجه به مسدود بودن تمامی راههای انتقال ارز توسط سیستم بانکی و تحریمهای ظالمانه استکبار به لطف خداوند و پیگیریهای ریاست محترم سازمان تا این تاریخ تمامی مطالبات شرکتهای سعودی پرداخت گردیده و انشاءالله در ابتدای ماه مبارک رمضان برنامهریزی گردید تا قبل از خروج زائرین با تمامی شرکتهای سعودی تسویه حساب کامل انجام شود و مقدمات آن نیز کاملاً فراهم گردیده است.